Här tänkte jag dela med mig lite av mitt bakande. Jag är en glad amatör som alltid tyckt om att baka men den senaste tiden har intresset växt.

lördag 17 maj 2014

Tårtbotten grundrecept

Jag har fastnat för denna tårtbotten som görs av lika delar. Man utgår av mängden ägg och sedan tar lika delar av socker och mjöl. Använd tre lika stora glas. Jag fick lov att ta sex glas den här gången då jag var hos mamma och pappa  och de inte hade några stora glas som räckte till.

Du behöver:
Ägg
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 150- 175 grader.
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas. Jag vill ofta ha en hög och fin botten (ca 11-15cm hög)  och då använder jag så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Knäck äggen i ett glas, mät sedan upp lika mycket socker och mjöl i två lika stora glas. Jag tar ca 50% vetemjöl och 50% potatismjöl. 
Vispa ägg och socker fluffigt och vitt. När du tycker du börjar bli klar vispa då en stund till :-).
Blanda i mjöl och bakpulver.
Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om tills det är välblandat. Vänd runt försiktigt så att smeten inte sjunker ihop. Smörj och bröa en form. Du kan använda ströbröd, mjöl eller kokos och bröa med. Klipp bakplåtspapper och sätt längs sidorna i formen då botten kommer bli högre än kanterna. 
Häll smeten i formen och grädda enligt tabellen nedan.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg 
Eftersom det är väldigt olika på olika ugnar får man prova sig fram. Varmluftsugn går oftare fortare än en gammal hederlig.
VIKTIGT! Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna  då finns risk att botten sjunker ihop.
Dela botten i så tjocka delar du vill ha. Jag fick ut tre stycken. Använder mig av en tårtbotten delare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar